PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Petek, 24. 2. 2012, ob 22:00
Punčke (Hrvaška)

Hrvaški alter-rockovski trio Punčke je domače občinstvo  prvič pustil odprtih ust na Mednarodnem feminističnem in queer festivalu Rdeče zore 2010 v Menzi pri koritu. Ko so se srednješolke iz Vinkovcev postavile na oder, so zaradi svoje mladosti in imidža morda delovale kot pridne punčke, ki jim je na prvem mestu šola. Toda ko so udarile po basu, bobnih in kitari, je bilo jasno, da nosijo v sebi upoštevanja vreden glasbeni potencial.

Punčke smo nato na domačem terenu videli še nekajkrat, med drugim poleti 2010na predstavitvi demo prvenca Robot koji hekla. Vsakič znova so se izkazale s presenetljivo kombinacijo zrelosti in spontanosti, glasbene veščine in emocionalne prepričljivosti, ki jo izraža predvsem frontmanka benda Lucija Ivšić.

Te dni se Punčke, zdaj študentke v Zagrebu, vračajo z novim EP-jem Mehanizmi obrane. Predstavile ga bodo v novi zasedbi, ki jo poleg ustanovnih članic, Lucije Ivšić (kitara, vokal) in Ene Baćanović (bobni) od konca lanskega leta dopolnjuje nova basistka Anja Tkalec. Trojica v svoji glasbi združuje različne glasbene vplive (od klasičnih, kot so Patti Smith, Television, Sonic Youth, Joy Division, do sodobnejših, kot so The XX, Petrol, Repetitor, Klaxons …), a ohranja svojo unikatnost, ki jo je vsekakor treba preveriti v živo.

Biografija:
Punčke so leta 2007 v Vinkovcih ustanovile dijakinje tamkajšnje gimnazije. Že naslednje leto je na delavnici festivala Dorf nastal dokumentarec Tri boje revolucije o tej dekliški skupini. Leta 2009 so posnele videospot za prvi singel Bez potrebe, ki se je na vrhu demo top lestvice oddaje Briljanteen na HRT obdržal več mesecev. Pred dvema letoma so ponudile v poslušanje prvi uradni demo Robot koji hekla z osmimi komadi, lani so na Bandcampu objavile koncertni EP Live at MM Centar, za letošnje leto pa poleg EP-ja Mehanizmi obrane in dokumentarca, ki so ga začele snemati pred kratkim, napovedujejo tudi novi album. Koncertno se je trojica v tem času prekalila na okoli sto nastopih po Hrvaškem, Srbiji, Sloveniji ter Bosni in Hercegovini, širše priznanje pa je med drugim dobila na Jelen Demofestu 2011 v Banja Luki, kjer se je uvrstila med dvanajst najboljših bendov v regiji.

Povezave:
myspace.com/puncke
punchke.bandcamp.com
facebook.com/puncke

Vstopnina:
5 €
Organizacija: Menza pri koritu

facebooktwitter