PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Torek, 15. 4. 2014, ob 21:30
Diamond Terrifier (ZDA), Glacies (Slovenija)

/Terrible Records, Northern Spy Records/

V Menzo pri koritu prihaja Sam Hillmer, znan kot ustanovni član zasedbe Zs, ki je v Menzi že gostovala skoraj točno pred enim letom. Tokrat se oglaša kot solist s saksofonom in naborom efektov, predstavil pa bo material z nove plošče The Subtle Body Wears a Shadow.The Subtle Body Wears a Shadow
je njegov prvenec za Terrible Records, založbo Chrisa Taylorja iz zasedbe Grizzly Bear, ki svojega varovanca brezsramno promovira s PR stavkom: “This dude is now labelmates with Solange”. Vendar pa ima zadeva, ki jo je podedoval Taylor – zdaj tudi za producentskim krmilom Hillmerjevega solo projekta -, močne korenine.

Triple Gem – Diamond Terrifier from Robert Greenwood on Vimeo.

Hillmer je naziv Diamond Terrifier (ki izhaja iz tibetanskega budizma kot izpeljanka imena Vajravārāh) prvič uporabil za poimenovanje svojih dveh kompozicij zasedbe Zs s kritiško izjemno čislane plošče New Slaves iz leta 2010. Prva plošča pod imenom Diamond Terrifier kot solo inkarnacije se je pojavila leta 2011 (kaseta Himalayan Appalachia za Sockets Records). Odtlej pa je nanizal še tri izdaje: poleg že omenjene The Subtle Body Wears a Shadow, še EP Shrine Flu za WORDS+DREAMS, nato pa prodorni Kill The Self That Wants To Kill Yourself za newyorško založbo Northern Spy (Ceramic Dog, Deerhoof, The Necks, Zs…).

Diamond Terrifier (ki se ga v zadnjem času prijema tudi sukaško ime The Oracle DJs) igra težko oprijemljivo mešanico raznolikih sodobnih muzik. Prvo je njegovo intenzivno prepihovanje saksofona ter obvladovanje mikrofonske povratne zanke, nato pa dolga serija elektronskih pomagal, ki mu omogočajo vse od rožnatega koloriranja tona do sprožanja raznolikih semplov, ki se nanašajo tudi na pop kulturo.

Hillmer, domačin plodnega Brooklyna, sicer delavec v šolstvu in sociali, budist, aktivist, intermedijski umetnik in občasni pisec, nam bo tokrat v Menzi pri koritu prikazal svojo alternativno vizijo sodobne mejne muzike, ki je ne gre zamuditi, saj ponuja več kot le nekaj plodnih iztočnic za poslušalsko raziskovanje med nojzom, sodobno kompozicijo ter popularnimi godbami. Za sladokusce!

Povezave:
facebook.com/diamondterrifier
soundcloud.com/diamondterrifier
diamondterrifier.com
diamondterrifier.tumblr.com
newmusicbox.org/articles/audience-cultivation-in-american-new-music

Glacies je delno strukturirana zvočna improvizacija na hladilniških policah za pet glasbenikov. Improvizirali bodo Uroš Rutar, Neža Naglič, Samo Kutin, Andrej Fon in Ana Kravanja, ki je projekt tudi zasnovala.

Vstopnina: 8 €.
Organizacija: Menza pri koritu.

___________

Recenzija:
– Andrej Tomažin, RŠ recenzija, Radio Študent, 16. 4. 2014.

facebooktwitter